Restauratie Hervormde kerk Nieuwer Ter Aa

Project informatie
Klant:
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Hervormde gemeente Nieuwer ter Aa
Categorie:
Restauratie
Plaats:
Nieuwer ter Aa

Bijzonderheden

  • Restauratie glas-in-lood kerkramen Rijksmonument uit 1600
  • Plaatsing veiligheidsglas voor glas-in-loodramen
  • Vernieuwing dakbedekking met natuursteen leien
  • Diverse bouwkundige- en onderhoudswerkzaamheden
  • Bouwkundig onderhoud en vernieuwing van verflaag binnen

Achtergrond

Het kerkgebouw in Nieuwer Ter Aa, dat zijn oorsprong kent in 1138, vormt een prachtig stuk historie. Pas in 1480 werd de bouw voltooid. Het is nu een Rijksmonument, mede door de aanwezigheid van 9 unieke en kostbare gebrandschilderde glas-in-lood ramen uit 1600, vervaardigd door het gerenommeerde atelier Prinsenhof in Delft.

Renovatieproject 2018-2019

In 2018-2019 werd de kerk in Nieuwer Ter Aa gerenoveerd en hebben wij diverse restauratie- en bouwwerkzaamheden verricht aan dit prachtige, historische kerkgebouw. Een eervolle taak, waar we erg trots op zijn.

De rol van Aannemersbedrijf Fokker

  • Restauratie van de 9 glas-in-lood kerkramen
  • Vernieuwing dakbedekking met natuursteen leien
  • Diverse bouwkundige- en onderhoudswerkzaamheden

Wat hebben we gedaan?

Tijdens de grote renovatie van de kerk hebben wij diverse restauratiewerkzaamheden verricht aan de 9 authentieke glas-in-lood kerkramen. Ook plaatsten we het veiligheidsglas voor de glas-in-lood ramen, ter bescherming tegen weer en wind en vandalisme en verzorgden een vernieuwing van de natuursteen leien op het dak.

Wij werkten tijdens dit project samen met Glasatelier Gielen uit Tilburg. Dit glasatelier heeft alle glas-in-lood ramen uit de stenen sponning gedemonteerd. In het Glasatelier zijn de glas-in-lood ramen gerestaureerd. Al het lood in de ramen is hierbij vervangen en het brandschilderwerk is opnieuw ingekleurd.

De leien die door ons op het dak van de kerk zijn vervangen, zijn vanuit Spanje naar Nieuwer Ter Aa verscheept. Het vervangen van de leien was een precisiewerk dat vakmanschap vereiste. Bij de dakbedekking zijn de leien schubsgewijs gedekt. De nieuwe leien voor het dak werden nauwkeurig door vakmensen met de hand bewerkt en pas op het dak gemaakt en daarna vastgenageld met een koperen asfaltnagel.

Daarnaast hebben we diverse kleine bouwkundige onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en is de binnenzijde van de kerk voorzien van een nieuwe frisse verflaag op de muren.

Lees hier meer over dit bijzondere project:

Lees het krantenartikel uit de RD

 

 

 

Andere projecten